Pirotski vez mami Kineze

Posted on 10. May 2014

Srpsko tkanje dopalo se, izgleda, posetiocima “Ekspo izložbe” u Šangaju. Za prvih pet dana nakon svečanog otvaranja srpskim paviljonom, uređenim prema motivima pirotskog ćilima, prošetalo je više od 19.000 posetilaca

SRPSKO tkanje dopalo se, izgleda, posetiocima “Ekspo izložbe” u Šangaju. Za prvih pet dana nakon svečanog otvaranja srpskim paviljonom, uređenim prema motivima pirotskog ćilima, prošetalo je više od 19.000 posetilaca. “Tkanje” paviljona menja boje, izgleda atraktivno i privlači prolaznike. - Utisak je da šarena fasada srpskog paviljona prija ukusu domaćih i stranih posetilaca najveće svetske izložbe ikada održane, pa su prvog dana redovi ispred srpskog paviljona na momente bili ravni onim ispred susednih - javljaju nam iz Kine članovi srpskog Ekspo-tima. - Ako kažemo da se naš nacionalni paviljon nalazi pored paviljona Španije, Monaka i Belgije, kao i Evropske unije, onda je taj podatak još značajniji.

Srpski domaćini predstavili su već elektronsku bazu projekata pod nazivom “Srpska poslovna mreža”, čiji je autor Mirjana Prljević. - Autorka je savetnik za strateško pozicioniranje i već je poznata kineskim ekonomskim krugovima. Pozvala je kineska preduzeća, banke, investicione fondove i predstavnike Vlade Kine da pogledaju konkretne projekte iz Srbije - objašnjava Jelena Simov, zadužena za odnose sa javnošću u srpskom Ekspo-timu. Ceo maj je, prema njenim rečima, posvećen investicijama.

Tokom šest meseci svetske izložbe, prve posle više od jednog veka na kojoj se Srbija predstavlja samostalno, biće predstavljeni naša privreda, kultura, sport... Običnoj publici verovatno će biti najzanimljiviji nastup Slobodana Trkulje i Balkanopolisa i, naravno, poseta Novaka Đokovića. Takmičeći se za što veći broj gostiju, i ostalih više od 180 zemalja učesnica predstavilo je neobične postavke. Kinezi sa ponosom predstavljaju originalne građevine u centralnom delu izložbe, za koje priželjkuju da dožive slavu i dugovečnost Ajfelovog tornja, napravljenog za Svetsku izložbu 1889. godine u Parizu.Britanci su odlučili da u svom paviljonu izlože i eksponate kojima su se predstavili na prvoj svetskoj izložbi u Londonu 1851. godine.Velika atrakcija je skulptura “Mala sirena”, zaštitni znak Kopenhagena, koju su Danci, uz specijalne mere i u velikoj tajnosti, dopremili u Šangaj. Organizatori očekuju da će do kraja šestomesečne manifestacije broj prodatih karata dostići 70 miliona.

DŽINOVSKA KUHINJA

ŠPANCI će tokom “Ekspa” poslužiti 300.000 nacionalnih obroka. Njihova kuhinja je površine hiljadu kvadrata, jela će spremati 30 kuvara, a posluživati 50 konobara. Potrošiće, između ostalog, 20.000 litara maslinovog ulja, 300.000 litara piva, hiljadu šunki...

MIRIŠU NA EMOCIJE

Na češkom štandu posetioci mogu da vide džinovsku skulpturu od tone čistog zlata. Svakom petstotom posetiocu njihove postavke kompjuter meri emocije i pravi originalnu mešavinu parfema, koju gost dobija na poklon. U specijalnoj kabini posetioce čeka i virtuelna tura nebom iznad Češke. Ovakva ponuda već prvog dana na češki štand privukla je više posetilaca nego na srpski tokom pet dana.